Dorpshuis Walem

Dorpshuis Walem
Dorpshuis Walem
Dorpshuis Walem
Dorpshuis Walem
Dorpshuis Walem
Dorpshuis Walem
Dorpshuis Walem
Dorpshuis Walem
Dorpshuis Walem
Dorpshuis Walem
Dorpshuis Walem

Het dorpshuis dat gehuisvest is in een beschermd 19de-eeuws schoolgebouw wordt gerestaureerd en uitgebreid met een nieuwbouwvolume dat naast de dienende functies van het Dorpshuis, ook een multifunctionele foyer bevat en de integrale toegankelijkheid realiseert. Het bestaande volume is een naar de straat toegekeerd gebouw met drie blinde gevels en een storende aanbouw uit de jaren '60.

Op het gelijkvloers huisvest het gebouw een kinderbibliotheek en een bureau voor de wijkagent en de sociale diensten. De nieuwe aanbouw aan de achterzijde maakt het gebouw integraal toegankelijk met een inkom op vloerniveau en een lift. Een ruime foyer geeft toegang tot de voorliggende ruimtes en is opgevat als een polyvalente plek.

Op de verdieping is in de bestaande voorbouw, na afbraak van lichte niet-dragende wanden, een vergaderzaal voor 50 pers. voorzien die d.m.v. een mobiele akoestische wand kan worden opgedeeld in 2 kleinere zaaltjes. Aan de achterzijde bevinden zich op dit niveau het sanitair, de lift en een kleinere foyer.

Na afbraak van de achterbouw, neemt het nieuwe deel letterlijk afstand van het hoofdvolume d.m.v. een 30 cm brede spleet in de vloerplaat van de verdieping tegen de bestaande gekaleide achtergevel zodat deze gevel over de volledige hoogte zichtbaar wordt en als een 3de gevel wordt gelezen. Door het afstand nemen van het historische gebouw wordt de nieuwbouw bovendien structureel autonoom, met het voordeel dat de 19de-eeuwse constructie niet wordt belast door de nieuwbouw.

In textuur en kleur van de gevelmaterialen contrasteren de nieuwe gevels met de bestaande bebouwing (licht vs. donker/glad vs. ruw) zodat hierdoor de vormgeving en het karakter van beide delen worden benadrukt. 

Ook in het interieur is de historische cesuur waarneembaar: de bestaande vloer werd na herstel herplaatst, de bepleistering en het stucwerk van de muren en plafonds zijn gerestaureerd. In het nieuwe deel zijn de vloeren uitgevoerd in een PU-gietvloer, de wanden zijn strak bepleisterd en de plafonds geschilderd op een glad bekiste betonplaat.

Foto's: Tine De Wilde

Volgend project: Kinderopvang Klein Begijnhof
Meer Publiek of Restauratie