Ontmoetingscentrum 'De Kettinghe'

Ontmoetingscentrum 'De Kettinghe'
Ontmoetingscentrum 'De Kettinghe'
Ontmoetingscentrum 'De Kettinghe'
Ontmoetingscentrum 'De Kettinghe'
Ontmoetingscentrum 'De Kettinghe'
Ontmoetingscentrum 'De Kettinghe'
Ontmoetingscentrum 'De Kettinghe'

Dit project is het resultaat van een architectuurwedstrijd uitgeschreven door de stad Mechelen.

Het gebouw met een eenvoudige, heldere en herkenbare vormgeving wordt zodanig ingeplant op het terrein dat het past in de logica van het kleinschalige dorpscentrum. Vanaf de kerk is het onmiddellijk waar te nemen en van op de hoger gelegen Zennedijk wordt het grote groendak ervaren als een discrete voortzetting van de groene dijkhelling. De ruggengraat van het ontmoetingscentrum is de grote luifel die letterlijk onderdak biedt aan de verschillende functies en de bezoeker uitnodigt en beschut.

Een heldere dispositie van de ruimtes maakt dat het gebouw eenvoudig kan worden gelezen en de eenvoud van structuur maakt het gebruik meerduidig: de luifel markeert het ontmoetingsplein en geeft beschutting, de inkom wordt foyer en tentoonstellingsruimte, de zaal wordt een verlenging van tuin en vice versa.

De zaal is opsplitsbaar d.m.v. een mobiele akoestische wand. Bovendien kan de capaciteit van de zaal vergroot worden door de bergingen voor het zaalmeubilair tussen de zaal en de inkomfoyer open te schuiven over hun volledige breedte d.m.v. plooiwanden.   

Het ontmoetingscentrum is een toepassing van integrale houtskeletbouw. Houten portieken (kolommen en balken) zijn de dragers van de constructie waartussen geprefabriceerde wanden zijn geplaatst, geïsoleerd over de gehele dikte met minerale wol en bekleed met Thermowood. Het dak wordt beëindigd met een extensief groendak. Duurzaamheid en energiezuinige klimaatbeheersing zijn primordiaal in dit ontwerp.

Foto's: Tine De Wilde

Volgend project: Sporthal 'Den Beer'
Meer Publiek of Nieuwbouw